dissabte, 7 d’agost del 2010

DRET A PARTICIPAR.

Cartell referèndum "Reforma Política"
15/12/1976
Aprofitant les vacances, m'he decidit a crear el meu bloc. La primera qüestió ha estat respondre'm el perquè d'aquesta decisió (sobre a qui li pot interessar que ho faci no m'ho he plantejat per no desanimar-me i deixar-ho correr). Llavors m'ha vingut al cap un cartell de la CGT francesa que vaig veure a les parets d'una empresa, ara fa uns 20 anys. 

El cartell en qüestió proclamava que "EL DRET ÉS AFILIAR-SE", referint-se, obviament, a que el dret conquerit pels treballador és poder sindicar-se llurament i no pas romandre sense fer-ho. A aquest record s'hi ha sumat allò que vaig llegir fa unes setmanes a un article d'en Josep Ramoneda a "El País" sobre la persistent, planificada i gens subtil campanya per promoure el descrèdit de la política i de la participació en política. Es tracta de fer-nos cada cop més vulnerables, desposseïts de força col·lectiva, deixar-nos sense capacitat d'intervenció social mentre s'ens inflama la nostra vessant més individualista.

Ningú hauria d'oblidar com era quest país i aquesta societat ara fa tot just 35 anys. Llevat que allò que es vulgui sigui una societat "no democràtica", la qual cosa encara és més greu, ens hem de qüestionar a on ens porta la desafecció envers la política. En qualsevol cas, és precisament l'exercici de l'acció política dels ciutadans allò que ens permet combatre la corrupció, defensar els drets socials, cívics i nacionals, i fer que el govern i la societat vagin al mateix pas i direcció. A qui pot interessar la desafecció amb la política? Qui és el triunfador d'aquesta situació? No hauríem d'oblidar que el PODER (el que s'escriu amb majúscules) no pretén legitimar-se socialment sino mantenir-se precisament en aquesta posició de domini. Per tant, a qui li pot interessar més la manca de participació ciutadana, l'abstencionisme electoral, la baixa afiliació sindical o un associacionisme enmagrit? Objectivament, no als ciutadans amb menys poder individual.

La participació política és un acte cívic. És a dir, un element de civilització, d'enfortiment de la societat civil, un espai irrenunciable de ciutadania, una afirmació de la condició de ciutadans en el sentit més republicà. Des d'una perspectiva estructural, es tracta de fer desenvolupar els elements democràtics de la societat, dins el concepte de democràcia com l'equilibri entre poder i contrapoder.

No hi ha cosa que més m'indigna que veure, tot i que gaudeixen d'un (gran) poder no legitimat respecte als polítics electes, com alguns comunicadorses es dediquen sistemàticament a la tasca de predicar la desafecció amb la política i albiren un futur prometedor davant l'increment de l'abstencionisme electoral. I tot això, en molts casos, pagats amb diner públic.

Sense més pretencions que dir-ne la meva (en cap cas puc tenir-ne d'altra), he arribat a la conclusió que, com dèia el cartell sindical que esmentava al principi, el dret està en participar. Desitjo que pagui la pena.

divendres, 6 d’agost del 2010

EXCURSIÓ A SANT CEBRIÀ DE LLEDÓ (Els Metges)


Maria Jesús tot just arribada a Sant Cebrià de Lledó.
Els passat 6 d'agost, la colla de La Pera vàrem pujar a St. Cebrià de Lledò i allà sopàrem al restaurant "Els Metges", que és el mateix nom com es conèix l'indret. El paratge és extraordinari.

Des d'un trencall a ma esquerra, a la carretera GI-664 que mena de La Bisbal d'Empordà a Cassà de la Selva, després de deixar enrera Sant Sadurní de l'Heura, vàrem deixar els cotxes i agafàrem una pista de terra, en bon estat, que després de caminar 5 kilometres i mig en portà fins el nostre objectiu. Un cop a dalt es fa díficil imaginar-te el que diuen les dades de població del segle XIV que indica que cap el 1350 hi havien 259 habitant, aplegats en 19 focs, o sigui, habitatges. També es pot pujar amb cotxe fins a dalt de tot, però el passeig per les Gavarres bé paga la pena, tot i que es tracta d'una pujada continuada, amb pocs trossos planers, del 7 ó 8% de pendent.

Nosaltres vàrem pujar al capvespre, en el moment que el sol, en el seu adéu, tenyia de foc el bosc de pins i alcines. Un cop a dalt de tot, es veu tota la plana al peu de la serralada, amb la ciutat bisbalenca a primer pla, la plana fins el mar i la platja gran de Pals besada per la mar que s'extén fins l'horitzó, amb un panoràmica que va des del Montgrí fins el cap de Begur.

Un cop instal·lats al restaurant, vàrem comprovar que es tracta d'un hostal de muntanya, amb bon producte, ben cuinat i preu raonable. Tot i tractar-se del sopar, jo em vaig "sacrificar" amb un plat de cargols a la llaminera i uns peus de porc a la brasa, amb la corresponent amanida, pa torrats, all i oli, i beguda. De postres, un mató de cabra amb mel que, segons ens va dir en Mon, que regenta l'establiment amb l'Anna, els hi fèia un mas del voltant. S'hi anèu, proveu-lo sense dubtar-ne pas. Pel que vaig veure, la fusta d'embotits, on cada comensal pren el tros de vianda que li en ve gust no desmereix la selecció. Ho vaig deixar per la propera vegada que els visiti.

A la sortida, la nit estalada i les llums dels massos i poblacions llunyanes van saludar-nos fins que agafàrem els cotxes per tornar a La Pera.